Светител Димитрий Ростовски

 

 Поклонение

към Пресвета Богородица  

 

Дойдете да се поклоним на нашата Царица Богородица.

Дойдете да се поклоним на Дева Мария, нашата Царица Богородица.

Дойдете да се поклоним и паднем пред самата Владичица Дева Мария, нашата Царица Богородица.

 

Покланяме се на Тебе, Пресвета Богородице, Която с раждането на Своя Син си ни явила истинската светлина, Царице на небето и земята, Надеждо на обезнадеждените, Помощнице на немощните, Застъпнице за всички грешници; молим Ти се, покрий ни и ни запази от всички душевни и телесни беди и нужди, и ни бъди застъпница със светите Си молитви.

 Покланяме се на Твоето благословено зачатие и раждане от светите Ти родители Иоаким и Анна; молим Те, наша Владичице, дай ни да положим начало на безгрешен живот и да принесем плодове на покаяние.

Покланяме се на Твоето въведение в Божия храм, тригодишна Отроковице, и Те молим, наша Светлина, направи ни храм на Светия Дух с Твоите молитви.

Покланяме се на Твоето благовещение, Пречиста Богородице Дево, когато по действието на Светия Дух с Архангелския глас си заченала Словото Отчее, и Те молим, наша Светлина, благовести на нас, отчаяните, нашето спасение.

Покланяме се на Твоето раждане, когато си въплътила и си родила Христос, Спасителя на света, и си станала Майка на Бога, прославяна и превъзнасяна от всички твари, молим Те, наша Светлина, бъди за нас  като милосърдна Майка и сега, и в бъдещия век.

Покланяме се на Твоето очищение, чиста, неосквернена, нетленна, пречиста, и Те молим, наша Светлина, очисти ни от всяка нечистота на плътта и духа с Твоите молитви.

Покланяме се и почитаме мъките, които си претърпяла по време на доброволните страдания на Твоя Син, когато се сбъдна Симеоновото пророчество: и на Самата Тебе меч ще прониже душата, и молим Те, наша Светлина, избави ни от нашите душевни и телесни болести.

Покланяме Ти се, Владичице, като си спомняме радостта Ти по време на Възкресението на Твоя Син, и Те молим, наша Светлина, не ни лишавай от духовна радост.

Покланяме се на честното и славно Твое Успение и Те молим, наша Светлина, приспи със силата Си плътските ни страсти.

О, Пресвета Владичице Богородице! Приеми това наше малко моление и го принеси на Твоя Син и наш Бог заради душите ни.

Като гледаме пресветия Ти образ така, сякаш виждаме Самата Тебе, истинската Богородица, със сърдечна вяра и любов от душа припадаме и се покланяме на Теб и на предвечния Младенец, Когото държиш на ръката Си, нашия Господ Иисус Христос.

О, Пресвета наша Господарке, Царице небесна, преславна Владичице, Дево Богородице, праведно утешение на всички скърбящи и на всички, които се уповават на Тебе, живот и възкресение! Преклони, о, Владичице, пречистите Си уши към молитвата, която Ти принасяме ние, Твоите непотребни и недостойни раби.

О, наша милосърдна Майко! Яви милостта Си на нас, които винаги пребиваваме в скърби и грехове и не презирай нас, Твоите многогрешни раби.

О, наша прекрасна Майко! Ти си извор за всичко добро, оживяване на смъртните човеци и избавление на погиналите, приеми в този час от нас, Твоите недостойни, паднали и много-грешни раби, горчивото ни, скръбно и болезнено моление, което дръзваме да отправим към Тебе, Пресветата Владичица Царица Богородица, и радостно като на Ангела приветствие: Богородице Дево, радвай се, благодатна Марие, защото си заченала в плътта Си Сина Божий. Радвай се, защото си Го носила в утробата Си. Радвай се, защото си Го родила. Радвай се, защото си Го хранила с гърдите Си. Радвай се, защото влъхвите Му се поклониха. Радвай се, защото след три дни Христос в храма си намерила. Радвай се, защото Христос възкръсна от мъртвите и възлезе на небесата. Радвай се, защото Ти Самата си взета на небето. Радвай се, защото превъзхождаш с девството Си Ангелите и със славата Си ­ Светиите. Радвай се, защото устройваш мира на земята. Радвай се, защото на Тебе са послушни всички жители небесни. Радвай се, защото Ти можеш да измолиш всичко, което искаш, от Сина Си, нашия Христос Бог. Радвай се, защото си се сподобила да бъдеш близо до Пресветата Троица. Радвай се, защото Ти си Майка на угнетените, които прибягват към Тебе. Радвай се, защото Твоята радост никога няма да свърши. Радвай се, Благодатна, Господ е с Тебе!

О, Пресвета Владичице, Дево Богородице! приеми недостойната ни молитва и ни запази от внезапна смърт, и ни дарувай покаяние преди смъртта.

 

Молитва

 

Достойно прославяна и по справедливост облажавана от всички небесни чинове като превъзхождаща ги несравнимо, родила Бога и Твореца на всичко, повече от всички възвеличена, пред Нея, като пред Царица предстоят Ангелските ликове, които възгласят Гаврииловата песен: радвай се, Благодатна! Каква достойна похвала могат да принесат нашите грешни и тленни уста на Твоето величие, само да зовем към Тебе: о, пречудна Владичице, моли въплътения от Тебе наш Христос Бог да погледне към нас, които нямаме оправдание, да ни запази невредими от всички вражии нападения и зли клевети, защото много може майчината Ти молитва според словото Му: моли, Майко Моя, няма да се отвърна, но всичките Ти молби ще изпълня. Изпълнени с радост от това, викаме към Тебе: спаси ни, Владичице, погиващите Твои раби, просвети ни, омрачените от празното мъдруване на този век и ни доведи при Пресладкия Иисус, та, като се радваме вечно, да зовем: слава на Отца, слава на Сина, слава и на Светия Дух, слава и на Тебе, Преславна и Пренепорочна Дево Богородице, облажавана и благословена във вечни векове. Амин.

 

 

Достойно е наистина да Те облажаваме, Богородице, винаги блажена и пренепорочна и Майка на нашия Бог. По-почитана от херувимите и несравнено по-славна от серафимите, нетленно родила Бог-Слово, Тебе, истинска Богородице,  величаем.