Молитви

след свето причастие

 

Молитва към Господа Иисуса Христа

 

Слава Тебе,  Боже, слава Тебе, Боже, слава Тебе, Боже!

 

Благодаря ти, Господи, Боже мой, че не отхвърли мене грешния, но ме удостои да стана участник на Твоите светини. Благодаря Ти, че удостои мене, недостойния, да се причастя с пречистите и небесни Твои Дарове. Но Владико Човеколюбче, Който заради нас умря и възкръсна, и ни дари тия страшни и животворящи Тайни за добро и освещаване на нашите души и тела, дай те да бъдат и на мене за изцерение на душата и тялото, за прогонване на всичко вражеско, за просветляване очите на сърцето ми, за мир на душевните ми сили, за непосрамваща вяра, за нелицемерна любов, за изпълване с премъдрост, за опазване на Твоите заповеди, за умножаване на Твоята Божествена благодат и за присвояване на Твоето Царство, та запазен чрез тях в Твоята светиня, всякога да помня Твоята благост и вече не за себе си да живея, а за Тебе, нашия Владика и Благодетел. И така, като напусна този живот с надежда за вечния живот, да достигна във вечния покой, дето не престава гласът на ония, които празнуват, и е безкрайна насладата на ония, които гледат неизказаната красота на Твоето лице. Защото Ти си истинското желание и неизразимо веселие на всички, които Те обичат, Христе Боже наш, и Тебе възпяват всички твари во веки. Амин.

 

Молитва към Господа Иисуса Христа

(От св. Василий Велики)

 

Владико Христе Боже, Царю на вековете и Създателю на всичко, благодаря Ти за всички блага, които ми даде, и за причастяването с пречистите и живототворящи Твои Тайни. Моля Те, прочее, Благий и Човеколюбче, запази ме под Твоя покров и в сянката на Твоите криле, и ми дарувай дори до последното ми издихание с чиста съвест достойно да се причастявам с Твоите светини, за прошка на греховете и за вечен живот. Защото Ти си хлябът на живота, изворът на светостта, подателят на благата и на Тебе слава въздаваме, с Отца и Светия Дух, сега и винаги, и во веки веков. Амин.

 

Молитва към Господа Иисуса Христа

(От св. Симеон Метафраст)

 

Ти, Който доброволно ми даде Твоята плът за храна, бидейки огън и изгаряйки недостойните, да не ме изгориш, Създателю мой, но най-вече проникни в моите членове, във всички стави, в утробата, в сърцето. Изгори тръните на всичките ми прегрешения, душата очисти, помислите освети, утвърди ставите заедно с костите, просвети петте ми чувства, цял ме прикови към Твоя страх. Всякога ме покривай, брани и пази от всяко душегубно дело и слово. Очисти и умий, и ме украси, разхубави, вразуми и ме просвети. Направи ме Свое обиталище ­ само на Духа, и да не бъда вече обиталище на греха. Та като от Твой дом, с влизането на Причастието, да бяга от мене като от огън всеки злодей, всяка страст. Молитвени застъпници пред Тебе нека ми бъдат всички светии, чиноначалията на безплътните, твоят Предтеча, премъдрите апостоли, а към тях Твоята непорочна и пречиста  Майка, чиито молитви приеми, милосърдни Христе мой, и направи Твоя служител син на светлината. Защото Ти едничък, Благий, си освещение и светлост на душите ни, и всички на Тебе като на Бог и Владика, както подобава, слава възнасяме всеки ден.

 

Молитва към Господа Иисуса Христа

 

Твоето свето Тяло, Господи Иисусе Христе, Боже наш, да ми бъде за вечен живот, и честната Твоя Кръв ­ за прошка на греховете. Нека ми бъде това причастяване за радост, здраве и веселие, а при страшното и второ Твое пришествие удостой мене, грешния, да застана отдясно на Твоята слава, по молитвите на Твоята пречиста Майка на всички светии.

 

Молитва към Пресвета Богородица

 

Пресвета Владичице Богородице, светлина на помрачената ми душа, надежда, покров, прибежище и утеха, и радост моя! Благодаря Ти, че удостои мене, недостойния, да стана причастник на пречистото Тяло и честната Кръв на Твоя Син. Но Ти, Която роди истинската Светлина, просвети моите духовни очи на сърцето. Ти, Която роди Извора на безсмъртието, оживотвори мене, умъртвения от греха. Ти, добросърдечна Майко на милостивия Бог, помилуй ме, дай ми умиление и съкрушение  в сърцето ми, смирение  в мислите ми и ме призови, когато бъдат пленявани помислите ми. Удостой ме до последното издихание неосъдително да приемам освещението на пречистите Тайни, за изцерение на душата и тялото. И дай ми сълзи на покаяние и изповед, за да Те възпявам и прославям през всички дни на моя живот. Защото си благословена и препрославена во веки. Амин.

 

Също така и:

Сега отпускаш Твоя раб, Владико, според думата Си, с миром; защото очите ми видяха Твоето спасение, що си приготвил пред лицето на всички народи ­ светлина за просвета на езичниците, и слава на Твоя народ Израиля.

 

След това:

Светий Боже, Светий Крепки, Светий Безсмъртни, помилуй нас (три пъти).

Слава на Отца и Сина, и Светия Дух, и сега, и всякога, и во веки веков. Амин.

Пресвета Троице, помилуй нас; Господи, очисти греховете ни; Владико, прости беззаконията ни; Свети, посети и изцели немощите ни, заради Твоето име.

Господи, помилуй. (три пъти).

Слава на Отца и Сина, и Светия Дух, и сега, и винаги, и во веки веков. Амин.

Отче наш, Който Си на небесата! Да се свети Твоето име; да дойде Твоето Царство; да бъде Твоята воля, както на небето, тъй и на земята; насъщния ни хляб дай ни днес; и прости нам дълговете ни, както и ние прощаваме на длъжниците си; и не въведи нас в изкушение, но избави ни от лукавия.

 

 Тропар на св. Иоан Златоуст, глас 8

 

Възсияла от твоите уста подобно на светлина от огън, благодатта просвети вселената: ти потърси не световните съкровища на сребролюбието, но ни показа висотата на смиреномъдрието; като ни учиш с твоите слова, отче Иоане Златоусте, моли Словото, Христа Бога, да се спасят нашите души.

Слава на Отца и Сина, и Светия Дух.

 

Кондак, глас 6

 

Приел от небесата Божествената благодат, с твоите уста учиш всички да се покланят на Единия Бог, в Троица, Иоане Златоусте всеблажени преподобни, и достойно те хвалим, защото си наставник, явяващ Божественото.

И сега, и всякога, и во веки веков. Амин.

Богородичен: Непосрамваща застъпнице за християните и неизменна посреднице пред Твореца, не пренебрегвай молитвените гласове на грешните, но предвари, като блага, да си в помощ на нас, които с вяра Ти викаме: Богородице, всегдашна застъпнице, побързай и притечи се на помощ в молитвата и молението на ония, които Те почитат.

 

Ако се служи света Василиева Литургия, прочети тропара на свети Василий Велики, гл. 1:

 

По цялата земя се разнесе твоето учение, защото прие словото, с което боголепно си поучавал: естеството на съществуващото си изяснил и човешките обичаи си украсил, царствено свещенство, преподобни отче, моли Христа Бога да се спасят нашите души.

 

Кондак, глас 4

 

Станал си непоколебима основа на Църквата, като си дал на всички човеци съкровище, което не може да  им бъде откраднато, и си го запечатал с твоите повеления, преподобни Василие, прославен от небето.

 

Ако се служи света Литургия на преждеосветените Дарове, прочети тропара на свети Григорий Двоеслов, гл. 4.

 

Славни Григорие, като си приел от Бога божествена благодат, укрепяван от Него си пожелал да живееш по ангелски; поради това си получил награда за трудовете си от Христа, Когото моли да спаси нашите души.

 

Слава на Отца и Сина, и Светия Дух.

 

Кондак, глас 3

 

Бил си подобен на Пастиреначалника Христа, отче Григорие, упътвал си монашеския лик към небесната ограда и така си научил Христовото стадо на Неговите заповеди; днес ликуваш и се радваш с тях в небесните двори.

 

Господи, помилуй (12).

Слава на Отца и Сина, и Светия Дух, и сега, и винаги, и во веки веков. Амин.

По-почитана от херувимите и несравнено по-славна от серафимите, нетленно родила Бог-Слово, Тебе, истинска Богородице, величаем.

 Отпуст.